Que s’entén per maltractament psicològic?

Les persones que exerceixen maltractament psicològic, són les últimes en assabentar-se que ho estan duent a terme i en acceptar que ho estan exercint.

Les dificultats afectives del maltractador

L'iniciativa del maltractament psicològic, part d'una manera de sentir els afectes que no es pot explicar amb paraules, que normalment tampoc els poden manifestar amb delicadesa, sinó bruscament, ni descriure, ni mostrar gestos afectuosos cap als seus referents afectius més propers, és a dir, cap a la / les persona / es a qui maltracten.

No hi ha separació afectiva entre la persona maltractadora ia la persona a qui va dirigit el maltractament, totes dues formen un contínuum, com si ambdues fossin la mateixa persona, formant part de la prolongació del mateix adult que l'exerceix.

Els drets, i normes de la persona maltractada, són imposats per la persona maltractadora sense cap mena de dubte. L'opinió, sentiments i desitjos del maltractat no hi davant les intenses emocions i decisions del maltractador.

Les opinions que pugui manifestar el maltractat, són preses com enfrontaments davant el maltractador. No hi ha un punt mitjà que permeti diferenciar les opinions de cada un i arribar a un acord. Qualsevol opinió que no sigui la mateixa del maltractador, és presa com una amenaça, una agressió: o s'està d'acord amb ell o s'està en contra.

Moltes vegades, per poder mantenir la convivència, apareix la mentida: no pot deixar entreveure els seus sentiments, i els oculta o els tergiversa per no sentir-se amenaçat, perquè després ells hi ha una profunda fragilitat emocional. Inconsistent per mantenir-se només, "l'altre" no "ha de" ni tan sols intuir que necessita exercir la força i la imposició per sentir-se "algú".

En realitat ell o ella (maltractadors), se senten "alguna cosa", que és el que transmeten en la seva relació amb les persones afectivament més properes: les tracten com a "alguna cosa", no com "algú". De sobres disposem d'exemples en què la separació de la parella no ha estat tolerada pel maltractador / ora, i finalment, passat un temps més o menys prolongat en funció de les circumstàncies, han acabat assassinant a les parelles, i en molts casos també llevant-se la vida per impossibilitat de viure sense elles al costat.